Nationaal Park Drents Friese Wold

Nationaal Park het Drents Friese Wold

Activiteiten

Ontdek de prachtige natuur van het Drents Friese Wold te voet of op de fiets. De vele diverse routes lenen zich uitstekend voor zowel een korte als lange wandeling. Bent u minder goed te been? Het Drents-Friese Wold heeft verschillende voorzieningen voor mensen met een beperking.

Wandelen

In het Drents-Friese Wold is ruim 130 kilometer wandelpad beschikbaar, verdeeld over meer dan 30 gemarkeerde rondwandelingen. Deze wandelingen vindt u ook terug op de wandelkaart van het nationaal park. Deze kaart is te koop bij de bezoekerscentra, TIP-kantoren en diverse recreatiebedrijven. Langs twee natuurpaden staan informatieborden die u meer inzicht geven in de natuur langs de wandelroute. Bij de TIP’s zijn ook beschreven wandelroutes te koop, onder meer door Berkenheuvel.

Fietsen

Het Drents-Friese Wold kent een fijnmazig netwerk van fietspaden. Fietspaden zijn in 3 categoriën te onderscheiden; verharde paden, halfverharde paden en zandpaden voor ATB’ers. De verharde paden van asfalt en beton zijn ongeveer 2 meter breed, de halfverharde paden van schelpen of zand-betonmix zijn smaller. Terreinfietsen is alleen toegestaan op onverharde paden die deel uit maken van een route. Er is ca 50 km tracé voor ATB routes uitgezet.

Toegankelijkheid

Het Drents Friese Wold beschikt over een bezoekercentrum en een informatiepunt. Bij het bezoekerscentrum kunt u naast informatie over de natuurlijke rijkdom van het park en de recreatieve mogelijkheden, ook ervaringen opdoen met zintuigen, dus ruiken, horen, zien zoals ook in het park zelf te beleven valt. Verder zijn er recreatieve routes, een familiepad van ca 2 km (geschikt voor iedereen, ook met rolstoel of buggy), horeca en speelmogelijkheden voor kinderen.

Bij het Toeristisch Informatiepunt Diever kunt u voor vragen en folders/routes terecht. Ook hier kunt u de natuur op een eigen manier beleven, en informatie over de natuurlijke waarden en mogelijkheden van het nationaal park verkrijgen.

Beide centra zijn goed bereikbaar en beschikken over parkeerruimte.

De meeste verharde paden zijn ook geschikt voor gebruik met een scootmobiel. De sfeervolle schelpenpaden bieden de fietser een scala van mogelijkheden om het park in al zijn schoonheid te verkennen. Of het nu door het Aekingerzand, Berkenheuvel of het Doldersummerveld is, steeds is het landschap weer verrassend anders. Er zijn goede kaarten te koop en boekjes met fietsroutes. Vraag ernaar bij het informatiecentrum en het bezoekerscentrum. Ook digitaal zijn verschillende routebeschrijvingen te downloaden. Zowel in Appelscha als in Diever worden elk jaar fietsvierdaagses gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *